vad är nanowrimo?

Vad är NaNoWriMo?

Vad är NaNoWriMo? En utmaning att skriva 50.000 ord på en roman under november månad. Här är några tips till dig som vill prova.

NaNoWriMo betyder National Novel Writing Month och äger rum i november varje år sedan 1999. Trots namnet är NaNoWriMo idag en internationell företeelse med många tusen deltagare världen över. 

Reglerna är enkla: Skriv en roman på 50.000 ord under november månad. (50.000 ord motsvarar en kortare roman, till exempel Den store Gatsby.)

Att genomföra utmaningen är såklart inte lika enkelt. Ordmängden är massiv för den som bara skriver på fritiden och har andra åtaganden. Samtidigt kan NaNoWriMo vara effektivt för den som vill chockstarta sitt skrivande och under en begränsad period kan prioritera bort andra aktiviteter. När månaden är över har du i bästa fall ett bra råmanus som du sedan kan arbeta vidare med i lugn och ro.

Några tips för dig som vill prova NaNoWriMo:

  • Eftersom du ska skriva många ord på kort tid gäller det att du jobbar på utan att se dig om. Fastna inte i genomläsning och redigering av det du redan har skrivit. Det får du ta tag i när november är över.
  • Dela upp den totala ordmängden i dagsmål. 50.000 ord på 30 dagar innebär (avrundat) 1667 ord per dag. Kanske vill du ha en dag i veckan ledigt. Då behöver du skriva 1923 ord de andra dagarna.
  • Du kan förbereda dig inför NaNoWriMo genom att ha en färdig romanidé och ett enklare synopsis. 
  • Dela glädje och motgångar med andra deltagare på sociala medier med hjälp av #nanowrimo och #nanowrimo2022.

Läs mer om NaNoWriMo här.

Fler tips för att rivstarta skrivandet

Prova en skrivsprint!
Boka textsamtal!

2 reaktioner på ”Vad är NaNoWriMo?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *