skrivsprint

Gör en skrivsprint för att komma igång

En skrivsprint är att under begränsad tid försöka uppnå ett visst antal ord eller sidor. Så här går det till.

Metoden kan hjälpa författare som bara skriver på fritiden att verkligen utnyttja det utrymme som finns. Vanligt är att göra en skrivsprint innan jobbet eller innan resten av familjen vaknar. Om du skriver en roman eller annan längre text är det mycket bättre att få tio minuter varje dag än fem timmar varannan söndag. Startsträckan blir mycket kortare när du redan är ”inne i” projektet.

Eftersom en skrivsprint handlar om kvantitet snarare än kvalitet kan den också ta udden av prestationsångest och lösa upp skrivkramp. En nyttig övning i att stänga av den delen av hjärnan som genast vill börja redigera allt du skriver. Metoden kan också användas för att klara en deadline eller för att så snabbt som möjligt få ur sig ett råmanus. För att lyckas med utmaningen NaNoWriMo är skrivsprintar nästan nödvändiga.

Gör så här

Börja med att bestämma hur lång din skrivsprint ska vara. Hur lång tid har du till förfogande och hur länge tror du att du kan skriva oavbrutet? Jag skulle säga att 10–30 minuter är lagom för de flesta. Bestäm sedan hur många ord eller sidor du vill få ur dig. Tänk på att sätta ett mål som är möjligt att uppnå!

Förbered sprinten genom att placera allt du behöver inom räckhåll. Behöver datorn laddas? Har du fungerande pennor? Poängen är att inte bli avbruten av något under sprinten, så vänta med mat och dryck, och stäng av ljudet på telefonen.

För att få ut så mycket som möjligt av en skrivsprint är det bra att planera i förväg vad du ska skriva. Om du skriver en roman kan du välja en scen eller ett kapitel som du har en tydlig bild av i ditt huvud. Om din skrivsprint handlar om att producera blogginlägg eller innehåll till sociala medier kan du bestämma ämne och vinkel i förväg.

När du väl ställer äggklockan och börjar skriva är utmaningen att inte stanna upp för att överväga ordval eller formuleringar. Fortsätt bara framåt, skriv tills klockan ringer och tänk att redigeringen är ett senare problem. Just nu spelar kvaliteten ingen roll. Visst är det en nackdel att ett råmanus som kommit till snabbt kan behöva mer redigering efteråt. Men om alternativet är att ditt råmanus aldrig blir klart så är en extra redigeringsrunda ett lågt pris att betala.

Har du inget pågående skrivprojekt? Prova att använda en skrivsprint för att komma igång! Många författare och skribenter vittnar om att det är först när de sätter sig vid datorn som idéerna dyker upp. Inspirationen kommer ur själva arbetet. Förbered dig genom att skriva en lista på frågor till dig själv.

  • Vad skulle hända om … ?
  • Vad har jag lärt mig av … ?
  • Varför älskar jag … ?
  • Hur hamnade jag i … ?
  • Varför är jag rädd för … ?
  • Skulle min mormor ha … ?
  • Vilka är mina största misstag i … ?

Läs mer

Blogginlägg på engelska om skrivsprint.

Vill du ha mer hjälp att komma igång?

Boka ett textsamtal med mig!

2 reaktioner på ”Gör en skrivsprint för att komma igång”

  1. Leif Strandberg

    Vilken bra bild (och text) för skrivande.

    Jag tänker som du, att aktivitet är tänkandets moder. Jag skrev en gång en bok som uppmanade pedagoger att verkligen kika på barnens fötter (vad GÖR de hela dagarna) innan de bad mig som psykolog att ”titta in i huvudet” på barnen. Gillar därför följande citat från Bodil Malmstens farfar:

    ”En hand som arbetar skapar en hjärna som tänker”, sa Carl Malmsten.

  2. Det är något med det här samhället som gör att vi hela tiden glömmer bort kopplingen mellan kropp och knopp. Tack för påminnelsen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *