fånga personligheten

Fånga personligheten med konkreta detaljer

Visa istället för att berätta är den gyllene regeln om du vill fånga personligheten hos en människa du skriver om.

Föreställ dig att du pratar med en kompis som engagerat berättar om en person du aldrig har träffat. Din kompis kanske höjer den här personen till skyarna med ord som omtänksam, charmig, smart och rolig. Eller så är din kompis förbannad på personen och använder ord som självupptagen, oförskämd, irriterande och elak. Trots kraftfulla ord kan det bli svårt för dig att riktigt föreställa dig hur den här personen är. Du kanske till och med blir lite uttråkad under samtalet eftersom du inte kan se det som din kompis ser.

För att verkligen lära känna en människa behöver vi själva uppleva hur han eller hon talar och agerar i olika situationer. När vi skriver om en människa, det spelar ingen roll om det är en verklig eller påhittad figur, måste vi därför visa vem han eller hon är istället för att bara berätta om vi vill fånga personligheten.

Show, don’t tell, säger man på engelska. Gestaltning är ett annat begrepp för samma sak.

Fånga personligheten med handlingar

Om du vill att läsaren ska förstå hur omtänksam en person är kan du visa hur den omtänksamheten tar sig uttryck i en konkret situation. Tekniken är inte bara användbar för skönlitterära författare, du kan använda den i alla sammanhang där du vill beskriva en människa. I tal och föreläsningar, i inlägg på sociala medier, i artiklar eller bloggar.

Jag tar min egen man som exempel. Jag skulle kunna använda de här orden för att beskriva honom: fotbollssupporter, generös, jordnära och tekniksmart. Men hur många ord jag än radar upp kommer han sannolikt inte bli särskilt mycket tydligare för dig. Då måste jag istället visa vem han är.

Jag kan till exempel beskriva en kylig vårkväll när han kommer hem med en blåvit halsduk runt nacken. Han är frusen men glad över tre poäng. Lite hes efter några timmars vrålande i klacken på Ullevi. ”Så jäkla gôtt!”

Jag kan också beskriva hur jag får ett problem med min hemsida. När jag är på väg att explodera av frustration sätter han sig i soffan med datorn. Fötterna på fotpallen och läsglasögonen långt ner på näsan. Jag cirkulerar oroligt i rummet en stund och försöker förklara problemet. Han hummar och googlar. Flera timmar senare, när jag redan har gett upp och gör något helt annat, kan han komma tillbaka med datorn och problemet är löst. Trots att han egentligen aldrig har sysslat med hemsidor.

Nu kan du som läsare själv dra slutsatsen att min man är fotbollssupporter och tekniksmart. Och det är detta som är hela poängen! Som en bonus förstår du också att han är från Göteborg utan att jag ens har nämnt staden vid namn.

Fånga personligheten med prat

För att fånga personligheten hos en människa är det också effektfullt att visa hur en person pratar. Vårt talspråk avslöjar automatiskt ganska mycket om vilka vi är. Det kan handla om ålder, klass och inställning till omgivningen. Ju fler konkreta detaljer som återges, desto tydligare blir människan.

Ove i Fredrik Backmans roman En man som heter Ove är en typ som vi alla känner igen. Det är delvis därför han är så rolig. Men läsarens engagemang för Ove bygger inte på att han är en typ. Engagemanget uppstår när vi efter hand lär känna honom som människa. Backman visar oss vem Ove är genom att placera honom i situationer där hans personlighet blir tydlig, men också med hjälp av Oves unika sätt att uttrycka sig.

Ove säger inte:
En idiot hade backat in släpet snabbare än du.
Utan:
En underarmsamputerad med starr hade kunnat backa in det här släpet snabbare än du.

Ove säger inte:
Håll din hund borta från min trädgård.
Utan:
Nästa gång den där pissar på mina plattor så gör jag plattorna strömförande.

Ove säger inte:
Stäng av mobilen.
Utan:
Och få den där att sluta plinga. Det här är ingen flipperhall.

Det är de konkreta detaljerna som kan fånga personligheten och därmed fördjupa humorn.

Nästa gång du vill beskriva en person i text, prova att välja en eller ett par konkreta situationer som visar vem han eller hon är istället för att rada upp ord som snäll, klok, rolig, underbar, kunnig och så vidare.

Läs mer

Bra berättelser behöver en utsiktsplats

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *