Susanna Roxfelt

Susanna Roxfelt: ”Jag vill att läsaren ska lägga ifrån sig boken med ett leende på läpparna”

Susanna Roxfelt älskar romantik och lyckliga slut.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

Du har alltid haft mig är ett nutida drama fullproppat med romantik och passion, för dem som älskar lyckliga slut. Huvudpersonen, Saga, får tackla problem som otrohet, gaslighting och familjetrauman vilket leder till en smärre livskris.

– Så småningom finner hon styrkan inom sig, betar av en viktig punkt på sin bortglömda bucket list och finner slutligen kärleken hon alltid drömt om.

• Varför skriver du just romance?

– Att romancegenren valt mig beror på att jag älskar romantik och lyckliga slut. Jag vill att läsaren ska lida med paret och känna med dem när de strävar för att nå fram till varandra. Men jag vill också att läsaren ska lägga ifrån sig boken med ett stort leende på läpparna. Sprida mer kärlek i världen helt enkelt!

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag minns fortfarande när jag och mina klasskamrater i lågstadiet fick skriva berättelser. Det var det absolut mest underbara som fanns. Ingenting gick upp mot lyckokänslan som infann sig när jag helt fritt fick fantisera fram en berättelse. Och den känslan har aldrig släppt. Ofta kan jag tycka att jag har lättare att få fram saker via det skrivna ordet snarare än via det talade.

– Men när jag började skriva det manus som blev min första bok så gjorde jag det efter att ha fått en klar idé om början och slut. Och, kanske viktigast av allt, efter att ha släppt alla krav på mig själv att skriva på det sätt jag trodde omgivningen förväntade sig.

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Inga skrivrutiner alls för min del. Det enda jag har är den egna viljan, behovet av att få skriva och det egna drivet.

• Vad skriver du på just nu?

– Jag redigerar en berättelse som faktiskt inte är romance samtidigt som jag påbörjat synopsis för två andra manus där jag inte ännu kan uttala mig om genren. Det kan bli både feelgood och romance av det.

• Var hittar du inspiration?

– Jag har alltid tyckt att det är fascinerande hur hjärnan fungerar. Om jag ger den uppgiften att komma på en ny story så levererar den förr eller senare svaret. Ibland kan det ta tid. Men ingen idé att stressa den. I det undermedvetna, i mötet med människor, via sinnesförnimmelser av olika slag får den till slut ihop tillräckligt med underlag för att ge mig ett svar.

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Att kärleken alltid segrar i slutändan. Det är en så stark kraft att den förmår ta sig igenom till synes omöjliga hinder.

Böcker av Susanna Roxfelt

  • Allt det jag sökte fann jag hos dig (2021)
  • Du är inte min chef (2021)
  • Du har alltid haft mig (2023)

Fler intervjuer

Marcus Jarl: ”Det är en ynnest att kunna beröra människor med ord”
Frida Spikdotter: ”Det finns en inspiration i omvägen”
Stina Flodén: ”Jag skriver om det jag själv är rädd för”
John Lapidus: ”Skönlitteratur är mer lustfyllt och mer plågsamt”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *