Sofia Rutbäck Eriksson

Sofia Rutbäck Eriksson: ”Gör inte skrivandet till en alltför stor sak”

Sofia Rutbäck Eriksson är svag för Norrbotten, privatspanare och unika karaktärer.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

Syndare ibland oss är en pusseldeckare med värme, där läsarna får ta del av ett mordmysterium i norrbottnisk skärgård samtidigt som de får följa tre generationer som alla kämpar med att vara anhörig till en kroniskt sjuk person.

– Som vanligt porträtterar jag mitt vackra län och personerna i boken på ett färgglatt sätt och karaktärernas privatliv är minst lika viktigt som polisarbetet. Och eftersom jag är svag för privatspanare med många år på nacken finns även två sådana. 

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har alltid pysslat med böcker, ända sedan tiden då mamma och pappa fick hjälpa mig häfta ihop boksidorna. Sedan återupptog jag mitt gamla intresse när jag fick mina systersöner Elliot och Albert och började skriva små böcker till dem.

– Ibland känns det som om jag bara har blinkat och plötsligt är dessa grabbar tonåringar och jag har själv blivit 41 år, plus att jag har 26 utgivna böcker. Haha. Vad hände här liksom? 

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Jag lever med mina manus och tar sällan någon längre paus från skrivandet. Även när det känns trögt så skriver jag åtminstone någonting, om det så är ”fylla på mer här, bla bla”. Hihi. Jag redigerar inte så mycket under tiden jag flödesskriver utan ser istället till att fokusera på att få fram historien. 

• Vilket är ditt bästa skrivtips?

– Mitt bästa skrivtips är att tro på sig själv och inte göra skrivandet till en alltför stor sak. Man behöver inte producera något helt perfekt första gången man skriver ner en idé. Om man börjar med att skriva för att det känns roligt, kan man ta resten sedan.

• Vad skriver du på just nu? 

– Just nu skriver jag på mitt viktigaste projekt någonsin. I min hemby hände det som bara inte får hända. Tintin mördades av sin pappa i januari i år. Han var en underbar pojke på åtta år, som berövades på sin framtid och sina drömmar. När Tintins mamma frågade mig om vi skulle skriva hennes och Tintins historia var mitt svar ett självklart ja.

– Nu arbetar vi för fullt med en bok som vi hoppas kommer innebära förändringar i vårt samhälle. Inga fler barn ska behöva träffa förövare för att de är deras föräldrar. Tintins mamma Sanam är en av de personer jag beundrar mest. Med en otrolig styrka kämpar hon just nu med Lex Tintin-föreningen, där hon har flera konkreta förslag till våra beslutsfattare. •

• Var hittar du inspiration?

– Jag hittar inspiration överallt. I böcker, filmer och verkligheten. Men framförallt får jag det från mina karaktärer, som jag ibland upplever finns på riktigt. Som Knut i Mordnatt råder. Han kan jag både se framför mig och höra (i och för sig Fredde Granbergs röst). Och hans scener i princip skriver sig själva. Haha.

– Att vara författare kan vara ett ensamt yrke. Tur då att jag har så fina författarvänner OCH mina ytterst levande karaktärer. 

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Jag skriver nog oftast om rätt unika karaktärer, för jag tycker att det behövs. Det borde vara mer accepterat att vara en udda fågel. Sedan har jag nog alltid starka seniorer i mina böcker. Troligtvis är jag präglad av mina dryga tio år inom äldreomsorgen. Det var ofta som jag tänkte att ”mina” seniorer på boendet kunde allt bättre än mig och vi var nog mer kompisar än vad vi var ”personal” och ”hyresgäster”. 

Böcker av Sofia Rutbäck Eriksson

  • Syndare ibland oss (2023)
  • Jag var död en gång för länge sen (2023)
  • Gröna villan (2022)
  • De vackraste mord hon känner (2022)
  • Som i ett vykort (2021)
  • Mordnatt råder, tyst det är i husen (2021)

Fler intervjuer

Stina Flodén: ”Jag skriver om det jag själv är rädd för”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *