skrivkramp

Huskurer mot skrivkramp

Har du drabbats av skrivkramp? Byt miljö, gör mer research eller rör på kroppen. Här är mina bästa knep för att få igång berättandet igen.

Vi har alla dagar när orden inte vill infinna sig. När skrivandet känns som att trampa fram i sirap. Eller så kommer vi på tusen anledningar till att skjuta det framför oss. Jag ska bara hänga tvätten, ringa en vän, sortera mina strumpor …

Även om du aldrig har drabbats av långvarig skrivkamp har du garanterat upplevt ett större motstånd vissa dagar.

För mig handlar låsningen nästan alltid om att jag tänker för mycket på att slutresultatet måste blir bra och hur lång vägen dit är. 

En enda mening

Mitt bästa knep är därför att helt släppa tanken på helheten en stund. Bestäm dig för att bara skriva en enda mening om något som du vet ska finnas med i den färdiga texten. Det spelar ingen roll om det är i början, mitten eller slutet. Tänk att din enda uppgift är att få ner en enda mening på papper. 

Ofta är detta allt som behövs för starta en framåtrörelse. Annars börjar du om och skriver en ny mening, vilken som helst. Sedan kanske ett stycke eller en scen. 

Den här metoden fungerar både när du skriver skönlitterära texter och när du behöver få ur dig en artikel, eller en rapport på jobbet.

skrivkramp

Andra tips vid skrivkramp

  • Rör på kroppen. Dansa eller ta en promenad.
  • Lämna datorn och skriv för hand en stund.
  • Mer research. Ibland känns skrivandet trögt för att vi helt enkelt vet för lite om det vi ska skriva om.
  • Se en film eller en serie som inspirerar berättande med hjälp av form eller innehåll. Att läsa färdiga och briljanta romaner vid skrivkamp kan däremot förvärra prestationsångesten.
  • Bestäm en dag då du och en skrivande kompis byter texter med varandra. Vissa människor behöver en deadline för att skrivkrampen ska släppa.
  • Miljöombyte. Prova att skriva utomhus, på ett bibliotek eller kafé.
  • Prova att skriva till musik.

Handledning

Har du kört fast och vill ha sällskap en bit på vägen i ditt skrivande? Boka ett textsamtal så hjälper jag dig att komma vidare.

Läs mer

Skrivandets hantverk från A till Ö.
7 tips för att skriva bra texter.

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!