ge ut en egen bok

Så funkar det att ge ut en egen bok

Författaren och förläggaren Emma Holmgren har tillsammans med Edita Ramoniene från tryckeribranschen skrivit en handbok för alla som vill ge ut en egen bok.

I Skriv & tryck din bok får du veta allt du behöver tänka på när du ger dig in i egenutgivningens värld. Titeln är egentligen lite missvisande för den här boken handlar väldigt lite om att skriva ett manus. Författarna går igenom några korta och grundläggande skrivtips, men till största delen ägnar de sig åt allt som händer efter att ditt manus är klart.

Emma Holmgren halkade in på egenutgivning efter att hon drabbats av utmattningssyndrom och skrev den bok hon tyckte saknades. Intresset för hennes berättelse visade sig vara stort och så småningom sadlade hon om från enhetschef inom äldreomsorgen till förläggare på heltid.

I Skriv & tryck din bok delar Emma Holmgren generöst med sig av misstag hon gjorde när hon gav ut sin första bok och erfarenheter hon har samlat på sig sedan dess.

Edita Ramoniene driver tryckeri i Litauen och lär dig allt du behöver kunna om bokbindning, format, papperskvalitet och tryckeriets rutiner. Hon skriver initierat men också pedagogiskt. Du behöver inga förkunskaper för att hänga med i de tekniska bitarna.

En kompis att ta med på vägen

Intresset för egenutgivning ökar och om du funderar på att ge ut en egen bok istället för att skicka manus till ett traditionellt förlag kan Skriv & tryck din bok vara som en kunnig kompis att ta med på vägen. Att ge ut en egen bok handlar om så mycket mer än att skriva och skicka till ett tryckeri. Du kommer att behöva ta ställning till frågor som rör formgivning, programvara, marknadsföring, ekonomi, distribution och mycket mer. I den här handboken lämnas ingenting åt slumpen.

Skriv & tryck din bok är också läsvärd för alla som har ett allmänt intresse för bokbranschen och som gillar att nörda ner sig i detaljer. Visste du till exempel att snöret som i vissa lite mer påkostade böcker sitter fast i ryggen och kan användas som bokmärke kallas för läsband i tryckeribranschen?

Läs mer

Skicka manus till förlag

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
1 reaktion på ”Så funkar det att ge ut en egen bok”

  1. Leif Strandberg

    För en gammal man, som ägnade en stor del av ungdomen till att stå vid stencilapparater och trycka fram flygblad och småskrifter i A5-format, är det stor glädje att ta del av tips och råd för tryckning av böcker och skrifter. Jag minns när de första de riktiga böckerna dök upp från Ordfronts tryckeri i Småland. 1969 kom den legendariska Historieboken. Och världen var vår. Ja, det var åtminstone vår.
    Och idag, kan alla bli sin egen författare, redaktör och förläggare. Det är bra. Och tips hur det går till får vi läsa på Text & Tid. Fint.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *