morgonsidor

Morgonsidor kan ge dig svaren

Vill du bli mer kreativ? Testa att skriva morgonsidor. Allt du behöver är lite tid, en penna och ett kollegieblock. 

Morgonsidor är ett verktyg från boken Lev kreativt av Julia Camoron. Det går i korthet ut på att varje morgon skriva tre sidor för hand om vad som helst som dyker upp i huvudet. Och då menar jag verkligen vad som helst. Det finns inga rätt eller fel, inget är för futtigt eller banalt. Poängen är att lämna prestation och självkritik utanför. Ingen ska någonsin läsa dina morgonsidor.

Syftet är inte att försöka skapa en text, utan snarare att dumpa allt som rör sig i huvudet på papper. En slags meditation. Om du tänker på allt du måste göra under dagen, så skriver du om det. Om du känner dig rastlös och frustrerad, och inte vet vad du ska skriva, så skriver du om det. Morgonsidor ska alltså inte förväxlas med olika övningar i flödesskrivning där baktanken hela tiden är att få fram textfragment som går att använda. Detta är ett verktyg för kreativitet i allmänhet, inte bara för skribenter och författare.

Morgonsidorna kan istället liknas vid en tankeslask. Det mesta som hamnar på sidorna är skräp och ofta känner man sig ganska löjlig. Men så ibland dyker det upp en tanke, en mening, en fråga som är ny, eller som får någonting gammalt att falla på plats. Det är lite som att vaska guld.

Verktyget är särsklit användbart när du planerar en ny berättelse och behöver tänka fritt kring innehållet. Eller när du har kört fast och tycker att du inte har några idéer alls. Plötsligt står det en mening på pappret som får dig att vilja bygga en historia. 

Ibland dyker det också upp insikter som inte har med skrivandet att göra. Något att ta med sig under dagen, veckan eller livet. Med penna och papper blir sammanhangen tydligare.

Tre sidor för hand

Själv har jag arbetat med morgonsidor under perioder i ett par års tid. Jag skriver mina tre sidor i ett vanligt kollegieblock för att vara tydlig med att texterna inte är till för att sparas. Kollegieblock är billiga och du kan enkelt riva ut sidorna. Även om jag älskar snygga anteckningsböcker så uppmuntrar de inte till att skriva vad som helst. I de snygga anteckningsböckerna vill man gärna ha tankar och formuleringar som ska sparas. 

Poängen med morgonsidorna är att du skriver dem varje dag, oavsett vilket humör din inre kritiker är på. Samtidigt utmanar du föreställningen om att skrivande kräver en särskild sinnesstämning. 

Oftast påbörjar jag morgonsidorna med gott humör. Skriver ner de sinnesintryck och tankar som dyker upp. Ibland leder en tanke till ett längre resonemang om vad jag måste/vill/behöver göra. Ibland är det bara trams. När jag har kommit ungefär halvvägs brukar det ta stopp. Jag upptäcker att tankarna går på tomgång och tappar helt lusten att fortsätta skriva. Frustrationen kryper i kroppen. Är det verkligen mer än en sida kvar?

Här kan man välja att kasta kollegieblocket i väggen och göra sig en god frukost istället. Men det är ofta när jag fortsätter att skriva trots frustrationen som de största guldkornen till slut dyker upp. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit att ”nu vill jag inte skriva mer” för att på nästa sida formulera nya idéer, insikter eller lösningar på problem. Häng i och håll ut! Frustrationen kommer att övergå i någonting annat. 

Morgonsidor som bollplank

Ibland använder jag också morgonsidorna som bollplank när jag står inför ett konkret problem eller en konkret uppgift. Då börjar jag med att helt enkelt skriva ner frågan. Hur ska jag göra för att uppnå X? Det kan också handla om att jag skriver mig fram till en formulering. Provar synonymer och kastar om ordföljd. 

Julia Cameron menar att morgonsidorna är en andlig upplevelse som inte bara ger oss kontakt med vår inre skapare utan också med Skaparen. Men redskapet fungerar utmärkt även för oss ateister. Det finns säkert hjärnforskare som kan svara på varför. Så varför inte prova några veckor? Allt du har att förlora är lite tid och ett kollegieblock.

Läs mer

Gör en skrivsprint för att komma igång

2 reaktioner på ”Morgonsidor kan ge dig svaren”

  1. Leif Strandberg

    Kul övning!

    Jodå, det finns modern hjärnforskning som kan säga en hel del om dessa morgonstunder. Den danske vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders har sammanställt kunskapsläget i sin succébok ”Märk världen” (1993). Underrubriken är ”vetenskap och intuition”. Boken visar hur våra hjärnor härbärgerar ett gigantiskt myller av intuitiva processer. I förhållande till detta myller är det explicita rationella tänkandet en fis i rymden (och ändå kraftfull). Freud var först på plan med en liknande hypotes (det undermedvetna vs det medvetna). Nutida kognitionsforskning verifierar hans hypotes och du Jenny ger exempel på vad detta kan innebära i den språkliga process som vi kallar skrivande.
    Tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *