Gabriella P. Kjeilen

Gabriella P. Kjeilen: ”Slipa ditt manus till en diamant”

Författaren och förläggaren Gabriella P. Kjeilen skriver både fantasy och feelgood.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

Höstlöv över Jönköping släpptes förra hösten och är en romantisk feelgood. En långnovell som tar upp utbrändhet, sår från barndomen och att gå vidare. I en miljö av dimmiga Vättern-promenader, läskande praliner och gårdsbutiker. 

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har alltid skrivit. Så fort jag lärde mig skriva började jag skriva berättelser av olika slag och gjorde under hela skoltiden. Men jag började ta det seriöst först på gymnasiet. Då bestämde jag mig för att skriva mitt första bokmanus, och det gjorde jag. Och som projektarbete tredje året skrev jag mitt andra manus som efter två års bearbetning blev min debutroman. 

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Ja och nej. Jag gillar knepet ”skriv 15 minuter varje dag” för jag vet att det funkar, men jag är kass på att följa det. Däremot gillar jag att kunna blocka av hela dagar för mitt eget skrivande, då jag verkligen får sjunka ner i berättelsen. 

• Vad skriver du just nu?

– En romantisk feelgood som är uppföljare till En jul av minnen, samt första delen i en ny fantasyserie. 

• Var hittar du inspiration?

– Överallt skulle jag säga. Många idéer kommer när jag är ute och går, andra när jag tittar på serier eller lyssnar på musik. Eller står i duschen. 

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina texter?

– Sorg, att gå vidare, hitta sig själv och trauma från barndomen är saker som ofta återkommer. Oavsett om jag skriver fantasy eller feelgood. När jag läser noveller från min egen barndom så ser jag samma tendenser. Ofta olyckliga människor som till slut får bli lyckliga, på ena eller andra sättet. Det har hängt kvar. 

Du jobbar också som förläggare. Vilket är ditt bästa tips till den som vill skicka sitt manus till ett förlag?  

– Bearbeta. Det är mitt viktigaste tips. Jag själv förstod inte alls vikten av det när jag skrivit mitt första manus. Jag tänkte att det är ju klart nu, men det var LÅNGT IFRÅN klart. Så bearbeta noga, ta hjälp av testläsare och lektör, sug åt dig all feedback som en svamp och slipa manuset till en diamant. 

– Sen när du gjort det så bra du bara kan, då är det dags att skicka det till förlag. Det är då ditt manus har en chans att stå ut i mängden. Förlagen bearbetar såklart också manusen efter antagning, men ett manus ska ändå vara väl bearbetat för att vara förlagsredo.

Böcker av Gabriella P. Kjeilen

  • Mellody Looh – Födelsemärket (2014)
  • Mellody Looh – Flykten (2015)
  • Magin vaknar (2017)
  • Mellody Looh – Förvandlingen (2018)
  • Vårregn över Helsingborg (2021)
  • En jul av minnen (2021)
  • Höstlöv över Jönköping (2022) 

Fler intervjuer

Caroline Säfstrand: ”Jag skriver det hjärtat vill att jag ska skriva”
Marcus Jarl: ”Det är en ynnest att kunna beröra människor med ord”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *