caroline säfstrand

Caroline Säfstrand: ”Jag skriver det hjärtat vill att jag ska skriva”

Feelgood-författaren Caroline Säfstrand är aktuell med första delen i en romanserie som utspelar sig på ön Ven.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok Låt mig berätta allt?

– Den handlar om mörka familjehemligheter, oväntade möten, livets vägskäl och ö-liv. Idén dök upp när jag läste en artikel om några forskare på Columbia University som forskar i ämnet hemligheter. De har i en av sina studier kommit fram till att vi människor i snitt bär på tretton hemligheter, fem av dem så hemliga att vi inte berättar om dem för någon.

Varför skriver du helst feelgood?

– Jag skriver det hjärtat vill att jag ska skriva. Då blir det berättelser som bottnar i svårigheter men där poängen med det lite mörka och vemodiga är att nå fram till det ljusa. Målet är alltid att karaktärerna ska vara på en bättre plats på sista sidan än på första. Det behöver inte vara rosenskimrande lycka, men de ska ha nått fram till en sorts hoppfullhet. Och det är ju kärnan i feelgood.

• Många av dina berättelser utspelar sig i Skåne. Varför just där?

– Jag bor i Helsingborg sedan många år tillbaka och under mina år som journalist skrev jag ofta om nordvästra Skåne ur ett turistiskt perspektiv. Så när jag började skriva böcker kändes det självklart att röra sig i den här regionen där jag kunde – och älskade – platserna. Jag använder mig ofta av idylliska platser men syftet är att skrapa på ytan. Vad finns där under?

Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har alltid skrivit, det började när jag fick en dagbok i sexårsåldern. Senare i livet utbildade jag mig till journalist. Jag hade aldrig tänkt tanken på att skriva en bok, men så dök en historia upp i huvudet när jag var gravid med första barnet. Den spelades upp som en film, scen efter scen. Jag förstod inte att den var menad som en bok förrän mer än tio år senare. Och det blev min debut och början på ett nytt liv!

Har du någon särskild skrivrutin?

– Nu när jag skriver råmanus skriver jag bäst tidigt på morgonen och helst varje dag i veckan. Det finns inga lördagar och måndagar för mig just nu.

Vad arbetar du med nu?

– Jag har aldrig skrivit en serie tidigare men forskningen om våra hemligheter, Ven som plats och Bea som karaktär passade så bra som ram för en fristående serie. Så just nu skriver jag på uppföljaren till Låt mig berätta allt. 

Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Ja, såriga relationer – ofta mellan mödrar och döttrar – oväntade möten som leder till oväntad vänskap och hemligheter som ska nystas upp.

Böcker av Caroline Säfstrand

  • Om du bara visste (2014)
  • Tiden läker inga sår (2015)
  • Hemligheternas skafferi (2017)
  • Alltid din dotter (2018)
  • Villa Havsbris (2019)
  • Klubben för lyckliga slut (2021)
  • Vingården för vilda drömmar (2021)
  • Sanningen om ostrondykerskan (2022)
  • Låt mig berätta allt (2023)

Fler intervjuer

Marcus Jarl: ”Det är en ynnest att kunna beröra människor med ord”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *