Mattias Kronstrand

Mattias Kronstrand: ”Jag blir berörd av små vardagliga saker som egentligen är stora”

Poeten och barnboksförfattaren Mattias Kronstrand brottas med att fokusera på ett projekt i taget.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

– Min senaste bok heter Moster Bedas bidé. Det är en barnbok där den tokiga mostern, som är bibliotekarie, hjälper sina syskonbarn med tips på böcker om mobbing och vikten av att följa sina drömmar. Det är tänkt att bli en serie med olika problemområden och boktips utifrån dem.

• Du skriver i flera olika genrer, däribland poesi och barnböcker. Vad ser du för likheter och skillnader i skrivprocesserna?

– En likhet mellan att skriva poesi och barnböcker är textmassan. Båda är i ett kortare format. En annan är att du behöver skriva koncentrerat och tätt, inte vika ut dig allt för mycket.

– Skillnaden är att du i barnböcker behöver vara koncis, medan du i poesin kan lämna mer öppet för läsaren att tolka. Min poesi är riktad till en vuxen läsekrets och därmed kan jag vara rakare och brutalare.

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har, mer eller mindre, alltid skrivit. Men jag förstod att jag kunde (och fick självförtroende) för det när jag gick på gymnasiet. Det var min svensklärare som såg det och uppmuntrade mig. Jag älskade att hitta på berättelser som berörde.

– Under tonårstiden hittade jag också poesin. Alla dessa känslor som virvlar runt i de åren. Att uttrycka mig i diktform blev en ventil för mig.

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Jag viker tid för skrivandet. Jobbar jag deltid blir det en förmiddag eller en dag. Jobbar jag heltid tar jag en kväll eller en förmiddag.

– Så finns mellanrummen. På toa, på fiket. När idéerna kommer i vardagen knappar jag ner dem i mobilen. De måste fångas där och då, annars försvinner de. Senare tar jag upp fragmenten och arbetar med dem. Jag har börjat att vakna så där gubbtidigt och passar då på att gå upp och använda tiden.

• Vad skriver du på just nu? 

– För mycket, ha ha. Jag är en projektstartare, så det finns ett gäng påbörjade saker i byrålådan. Men jag brottas med att försöka fokusera på en sak i taget.

– Just nu sätter jag ihop min tredje diktsamling som ska heta Tidsbiopsier och komma under hösten. Sedan håller jag på med en novellettsamling som ser ut att bli en roman, om den nu någonsin blir klar.

• Var hittar du inspiration?

– I naturen hittar jag lugn och tankefrid, men också saker som sker i vardagen. På stan, när jag överhör något samtal eller ser ett möte mellan människor. Jag sitter gärna i vårt sommarhus och skriver.

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Jag har insett att jag skriver mycket om livet och döden. Möten och innerlighet. Små händelser i det vardagliga, som egentligen är stora berör mig. Det vill jag fånga och visa upp: Se detta fantastiska som händer kring oss!

Böcker av Mattias Kronstrand

 • Kaj & Kajsa i Parkleken (2009)
 • Kaj & Kajsa i vattenleken (2013)
 • Hänt i skvättet – Första satsen (2014)
 • Kaj & Kajsa i lövleken (2015)
 • Kaj & Kajsa i julleken (2017)
 • Det mesta är inte så viktigt (2018)
 • Villostigar (2020)
 • Moster Bedas bidé (2023)

Fler intervjuer

Caroline Säfstrand: ”Jag skriver det hjärtat vill att jag ska skriva”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
6 reaktioner på ”Mattias Kronstrand: ”Jag blir berörd av små vardagliga saker som egentligen är stora””

 1. Malin Kronstrand

  Du fångar det viktiga och djupa.
  Det var när du skrev våra avskeds ord till vår mamma jag förstod hur skicklig du är med orden, och hur betydelsefullt det är. Med få ord lyckades du fånga det vackra, djupa och innerliga. Tack min bror ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *