skriva feelgood

Konsten att skriva feelgood

Funderar du på att skriva feelgood eller är du nyfiken på hur olika författare i genren arbetar? Då kanske Skriv feelgood! är boken för dig.

Feelgood är en bred och brokig litterär genre som omfattar allt från pastellfärgade romantiska komedier till sorgkantade berättelser om livskriser och familjehemligheter. Enligt författarna Jenny Fagerlund och Caroline Säfstrand finns det ändå några saker som förenar romaner i genren. 

  • Personer som överlever motgångar och utvecklas i positiv riktning.
  • Lockande miljöer och tilltalande detaljer.
  • Fokus på relationer.
  • Ett hoppfullt slut.

Nu har Jenny Fagerlund och Caroline Säfstand samlat sina erfarenheter av att skriva feelgood i en handbok som tar läsaren genom hela skrivprocessen. Från idé till marknadsföring. Varje kapitel tar upp olika aspekter av skrivandets hantverk, som synopsis, dramaturgi och dialog, och avslutas med att författarna berättar hur de själva arbetar. Texterna är prestigelösa och generösa med handfasta råd.

Boken innehåller också ett stort antal korta intervjuer med andra författare som ägnar sig åt att skriva feelgood. Vi får små glimtar av deras arbetsprocess och inser att metoderna är nästan lika många som författarna. Det finns ingen enkel manual för att skriva en roman. Någon skulle aldrig sätta sig vid tangentbordet utan att ha en detaljerad plan för berättelsen, andra får allergiska utslag bara någon säger ordet synopsis. En del får sina bästa idéer när de promenerar, för andra är kreativitet något som uppstår i arbetet.

För den som läser eller vill börja skriva feelgood

Skriv feelgood! är en utmärkt bok för dig som går och funderar på att sätta igång med ditt första romanprojekt. Här får du pedagogiska förklaringar, bra tips på vägen och inte minst uppmuntran. Detta är kreativt skrivande för nybörjare, väl värd att läsa även om du inte har några planer på att skriva just feelgood. Och den logiska uppbyggnaden gör att du enkelt kommer att kunna återvända till de kapitel du behöver läsa igen när du stöter på nya hinder.

Om du redan har läst många handböcker om skrivandets hantverk, och fördjupat dig i dramaturgi och gestaltning, kommer texterna i Skriv feelgood! sannolikt inte att ge dig några omvälvande nya kunskaper. Då är behållningen snarare besöken i andra författares skrivhörnor. Är du en hängiven läsare av feelgood kan det också vara spännande att få en bakgrund till några av de romaner du kanske har läst.

Läs mer

Vill du ha fler tips på handböcker om skrivande? Här hittar du en text om Story Engineering.
Eller behöver du kanske huskurer mot skrivkramp?