Hedvig-Christina Hell

Hedvig-Christina Hell: ”Skrivandet är ingenting jag har valt, det är mitt sätt att leva”

Hedvig-Christina Hell hittade sin författarröst i prosalyriken och är svag för gripande levnadsöden.

• Hur skulle du själv beskriva din nya bok som kommer nu i september?

Vida är en lyrisk berättelse som handlar om tre generationer kvinnor som alla är mödrar och döttrar med varandra och som har komplicerade relationer till varandra. Boken handlar om mönster som nedärvs och om arv man inte önskar föra vidare till nästa generation.

• Varför skriver du prosalyrik?

– Ända sedan jag var barn har jag älskat lyrik, både att läsa och skriva. Efter mina tre romaner när jag skulle till att skriva min fjärde bok, En stjärna slocknad i min famn, ville jag testa att skriva på ett nytt sätt. Då föddes idén till en lyrisk berättelse, en roman i diktform. Jag tycker om att väga ord på guldvåg och skala bort allt överflödigt med ambitionen att skapa stämningsfull och lättillgänglig poesi. Jag upplevde att jag fann min berättarröst i prosalyriken.

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig i skrift och har skrivit både dikter och berättelser så länge jag kan minnas. Skrivandet är ingenting jag har valt, det är mitt sätt att leva.

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Jag skriver helst hemma i mitt arbetsrum. Där får mina pågående skrivprojekt ligga framme, lättillgängliga. Jag skriver varje dag men har avsatt tid för mitt skrivande två arbetsdagar i veckan.

• Vad skriver du på just nu? 

– Dels skriver jag på en relationsroman, som innehåller vänskap, otrohet, trauma och att finna nya vägar i livet. Dels skriver jag på ett par diktsamlingar med olika ingångar.

• Var hittar du inspiration?

– Det finns alltid en stark drivkraft inifrån, att få berätta en historia. Jag inspireras därför av händelser jag själv varit med om, men även sådant jag läser, andra människors berättelser, musik. Språket och poesin är en stor inspirationskälla. Jag kan mycket väl gå igång på några ord, en versrad, en formulering.

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Sorg och saknad förekommer nästan alltid, liksom liv, död och moderskap. Jag är svag för gripande levnadsöden.

Böcker av Hedvig-Christina Hell

  • Den sjunde salen (2009)
  • Älskade Liv : välkommen och farväl! (2011)
  • Vita vinbär i en flash (2012)
  • En stjärna slocknad i min famn (2021)
  • Vida (2023)

Fler intervjuer

Lina Arvidsson: ”Man får acceptera att det inte finns tid till alla idéer och utkast”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *