Lina Arvidsson

Lina Arvidsson: ”Man får acceptera att det inte finns tid till alla idéer och utkast”

Den skånska författaren Lina Arvidsson skriver i flera olika genrer och har ett alter ego.

• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

Blötdjur av Ariel Held, är en erotisk saga, extra allt. Den har ena foten i Stockholms film- och BDSM-liv, och andra foten i en förtrollad skog som lockar in människor till farliga sexuella upplevelser. Den är en blandning mellan skräck och erotik, men mest erotik. Jag skulle nog kalla den min mest flippade bok hittills!

– Sen släpps min novell Min morfar hade en butik i fickboksformat på Kraxa förlag den 10 augusti. Det är skräck. Min onda dockan-historia …

• Varför skriver du vissa böcker under pseudonymen Ariel Held?

– Jag debuterade med en ungdomsroman och kände när min andra bok blev en erotisk roman att jag ville vara noga med att skilja dem åt. Markera att det rörde sig om olika målgrupper, olika typer av böcker.

– Nu ser jag Ariel Held som en parallell författarkarriär. När jag skriver som henne är det erotik som gäller, och min ambition är att det ska vara välskrivet men ändå hett. Feministiskt, provokativt och nyskapande, men också funktionslitteratur på det sättet att ja … jag hoppas att läsaren dras med fysiskt i läsningen. Erotiken känns som en egen värld, den blir liksom nåt helt annat än resten jag skriver. Det känns vettigt att den står för sig själv.

– Men vi kallar det för ett alter ego, eftersom det är helt ohemligt att det är jag som står bakom namnet. Det beror dels på att det är författaren som säljer boken idag, det vill säga det går knappt marknadsföringsmässigt att vara hemlig på det sättet man kunde vara förr. Man behöver kunna ge intervjuer och sånt. Sen vill jag ju det också. Jag vill ha credden för allt jag skriver! 

• Hur gick det till när du började skriva?

– Jag är en sån som alltid har skrivit. Men ett tag fokuserade jag mer på skådespeleri. 2003 gick jag min första skrivarlinje, då valde jag väl mer aktivt riktning. Under flera år var jag engagerad i poetry slam, både som tävlande och arrangör, men sen 2010 har jag fokuserat på det långsamma, ensamma och hyfsat otacksamma (men väldigt roliga, det är alltid värt det!) bok-skrivandet.

• Har du någon särskild skrivrutin?

– Jag jobbar ofta med pomodorometoden, det vill säga sätter en klocka på 25 minuter och jobbar effektivt tills den ringer. Då blir det en paus på fem minuter eller mer, beroende på hur dagens energinivå är. Jag jobbar som bäst innan klockan fyra, men det kan se lite olika ut med upplägget.

– Har ofta flera projekt liggande, jobbar med ett åt gången intensivt i ett halvår eller ett år, och sen får det vila ett tag eller gå ut på responsrunda hos utvalda kritiska läsare för att så småningom skickas till förlag.

– Jag sitter oftast hemma i min lägenhet och skriver, vid skrivbordet eller på soffan. Det brukar vara tyst. Låter det för mycket kör jag med Philip Glass i lurarna.

• Vad skriver du på just nu?

– Just nu har jag lite skrivsemester faktiskt! Jag väntar på återkoppling på ett romanprojekt jag jobbat intensivt med i vår. Brukar kalla det mitt mastodontprojekt eftersom det är så omfattande, både sidmässigt och rent ambitionsmässigt. Det är en kärlekshistoria på tre tidsplan med viss självbiografisk förankring.

• Var hittar du inspiration?

– Den bara kommer? Haha, nä men inspiration är väl en mix av saker man läser och ser, i filmer eller i verkligheten, saker man är med om, funderar över och vill utforska i text. Jag har aldrig upplevt att det är svårt med inspirationen. Snarare tvärtom, man får acceptera att det inte finns tid att göra nåt av alla idéer och utkast.

• Finns det något eller några teman som återkommer i dina berättelser?

– Bra fråga! Jag skriver ofta om sex, får jag höra, på olika vis. Problematiska relationer, haha, folk får ju sällan till det i mina berättelser tyvärr. Säkert fler saker som det är lättare för läsarna att se än för mig.

Böcker av Lina Arvidsson

Fler intervjuer

Christina Öhman: ”Skräcken kan vara både ful och vacker samtidigt”

Gratis guide som gör dig till en starkare skribent!
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *