anna lönnqvist

Anna Lönnqvist: ”Det viktigaste är att skriva på även när det känns trögt”

Anna Lönnqvist är fascinerad av kvinnliga pionjärer.

Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?

– Min senaste bok Världen från ovan är en storslagen roman där du följer två starka kvinnoöden på 1960-talet och i nutid, två öden som sedan korsas. Den handlar om Lill som var en av de allra första kvinnliga piloterna i Sverige och om Pauline som jobbar som skräddare men har en betydligt äventyrligare bakgrund. Tänk på filmen Det stora blå och du är på rätt väg.

– Det är en roman om att ha modet att gå sin egen väg, men också att få försaka allt annat för sin stora dröm. Även den stora kärleken. Den handlar också om svårigheten att gå vidare efter ett stort svek och när något hemskt har hänt. Men hur den ena kvinnans berättelse kanske kan förändra den andras framtid.

– En anledning till att jag skrev den är att jag länge har varit fascinerad av kvinnliga pionjärer och även kvinnor som verkar inom mansdominerade världar. Särskilt kvinnor som gjorde det förr i tiden, då det var andra levnadsvillkor och det många gånger förväntades av en kvinna att hon skulle gifta sig, få barn och sedan vara nöjd med det.

– Jag vill att ”mina” kvinnor ska vilja mycket mer än så! Även om de blir förälskade är det viktigaste för dem att göra det de själva vill och brinner för och stå på egna ben, och var sin egen hjälte (hjältinna).

Hur gick det till när du började skriva?

– Jag har alltid skrivit mycket ända sedan jag lärde mig att läsa och skriva, jag tänkte dock aldrig att jag kunde jobba med skrivandet och att bli författare fanns inte i min värld. Jag utbildade mig till civilingenjör men det kändes aldrig rätt och det enda jag tyckte var riktigt kul när jag sedan började jobba var att skriva diverse olika texter.

– Jag tog fasta på det, och gick olika skrivarkurser på fritiden (fast fortfarande mest för skojs skull), men någonstans längs vägen växte drömmen att försöka skriva en roman. Vilket jag till slut gjorde och sedan anlitade en lektör för att tycka till om det jag skrivit. Hon totalsågade mitt manus och jag tänkte att det här med skrivandet är inget för mig i alla fall, men efter ett tag knöt jag näven i fickan – så lätt kunde jag väl ändå inte ge upp?

– Så jag bestämde mig för att göra ett försök till och skrev ett helt nytt manus som jag sedan skickade till samma lektör, just eftersom hon varit så kritisk till mitt första manus. Och nu var hon faktiskt betydligt mer positiv! Jag arbetade igenom manuset med feedback från henne och skickade sedan in det till olika förlag, och hösten 2013 blev det antaget! Sedan kom min debutroman Tills kärleken skiljer oss ut våren 2014, och på den vägen är det … Men det har varit hårt slit (inser att det kanske inte låter så när man läser det så här 😊).

Har du någon särskild skrivrutin?

– Jag skriver väldigt strikt måndag-fredag från klockan åtta till sent på kvällen (paus för dotterns aktiviteter och middag med mera men sedan fortsätter jag skriva efteråt). Försöker var ledig på helgerna, men i deadline-tider jobbar jag oftast minst en dag på helgen också. Det viktigaste med skrivandet är att försöka skriva på även när det går trögt.

Vad skriver du just nu? 

– Min nionde roman som kommer ut våren/sommaren 2024, en kärleksroman med Colleen Hoover-vibbar.

Var hittar du inspiration?

– Överallt! Genom saker jag läser/ser på (serier/filmer) och framför allt i vardagen. Att bara åka tunnelbana och studera andra som åker/lyssna på andras samtal ger mycket, liksom att resa överhuvudtaget förstås och besöka olika platser. Drabbande levnadsöden på ett eller annat sätt!

Vilket är ditt bästa skrivtips?

– Att skriva regelbundet och att skriva på trots att det inte blir den bästa texten från början. All text kan ändras/redigeras, det är väldigt viktigt att komma ihåg. Läs också mycket av sådant du själv vill skriva!

Finns det något eller några teman som återkommer i dina texter?

– Starka kvinnor som går sin egen väg/bryter sig loss, ensamhet och att känna skuld över något (och gå vidare).

Böcker av Anna Lönnqvist

  • Tills kärleken skiljer oss (2014)
  • Tjugo år till dig (2016)
  • Julia och Jack (2018)
  • Sommaren med Ava (2019)
  • Minns oss som nu (2020)
  • En kväll i juni (2021)
  • Innan morgonen gryr (2022)
  • Världen från ovan (2023)

Fler intervjuer

Marcus Jarl: ”Det är en ynnest att kunna beröra människor med ord”
Caroline Säfstrand: ”Jag skriver det hjärtat vill att jag ska skriva”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *