lyckas som författare

7 saker som får dig att lyckas som författare

En del sätter sig ner och skriver en bok medan andra bara drömmer om det. Här är listan över det som får dig att lyckas som författare.

Har du någon gång undrat om det finns gemensamma nämnare för de personer som inte bara drömmer om att skriva en bok utan faktiskt sätter sig ner och gör det? Finns det ett recept för att lyckas som författare?

Bokcoachen avslöjar

Den amerikanska bokcoachen Savannah Gilbo pratar i sin podcast Fiction Writing Made Easy om de egenskaper och vanor som hon tycker förenar människor som lyckas ta sig i mål med ett bokprojekt.

1. Förmågan att skriva trots negativa tankar

Alla som skriver drabbas förr eller senare av tvivel och negativa tankar: Tänk om ingen gillar min berättelse. Tänk om förlagen säger nej. Tänk om jag inte klarar att skriva klart.

När detta händer gäller det att fokusera på det du faktiskt kan kontrollera. Det vill säga skrivandet och framåtrörelsen. Fortsätt skriva tills du får styrfart igen!

2. Självförtroende

Självförtroende i skrivandet är inget du antingen har eller inte har. Det kommer när du gör jobbet och ser resultaten.

3. Tydliga mål och en plan

Utgå ifrån vad det är du vill skriva. Säg att det är en roman på 70.000 ord. När ska du vara klar? Hur många ord behöver du då skriva varje vecka? Var ska du skriva? Har du en plats där du kan arbeta ostört?

Här är det också viktigt att du hittar din inre motivation. Vad är det egentligen som driver dig att skriva en bok? Det är denna drivkraft som kommer att ta dig i mål. Formulera den och häng den gärna på väggen där du skriver.

4. Rutiner

Skapa en arbetsrutin som fungerar i just ditt liv och håll dig till den över tid. Kanske kan du skriva en halvtimme varje dag, eller tre timmar varje söndag. Det viktiga för att lyckas som författare är att vara konsekvent.

5. Verktyg i skrivandets hantverk

Hitta ditt sätt att lära dig mer om skrivandets hantverk. Gå en kurs, lyssna på podcaster eller skaffa en skrivcoach. Fundera på om du behöver bättre verktyg på något särskilt område. Kanske behöver du öva på att skriva dialog eller bygga upp stämningar.

6. Gemenskap med andra som skriver

Skrivandet kan vara ett ensamt arbete. Om du hittar likasinnade att diskutera idéer och texter med är chansen att lyckas som författare betydligt större och du får dessutom tillgång till bra testläsare. Varför inte starta en skrivargrupp?

7. Hängivenhet

Ge dig själv ett löfte om att aldrig sluta utvecklas. Det är med hjälp av nya utmaningar som du hela tiden blir en bättre författare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *