Undviker du semikolon för att du är osäker på var och när de passar? Här får du veta hur man använder dem på rätt sätt.
Den 6 februari är semikolonets dag och därför kan det vara på sin plats att ge detta skiljetecken lite extra uppmärksamhet. Tecknet uppfanns 1494 av den italienske boktryckaren Aldus Pius Manutius som dog just den 6 februari 1515.
Trots att semikolonet har funnits i över 500 år tycker många att det är knepigt att använda och undviker det därför helt. Andra är så förtjusta i skiljetecknet att de använder för många och placerar dem på fel ställen.
Här är tre olika sammanhang där semikolon är rätt:
- Mellan två meningar när du tycker att en punkt är för starkt och ett komma för svagt. Här blir valet av skiljetecken alltså en smaksak för skribenten. Ofta används semikolon när något förklaras eller utvecklas i den andra meningen. Till exempel: Jag vill inte åka på solsemester; det är så tråkigt att bara ligga vid en pool. Tecknet markerar gränsen mellan de båda meningarna, men signalerar samtidigt att de hör ihop. Kom ihåg att ett semikolon, till skillnad från kolon, alltid följs av liten bokstav.
- Mellan olika kategorier i uppräkningar. Till exempel: Mina främsta arbetsverktyg är dator, mobiltelefon och skrivare; anteckningsböcker, pennor; redigerings- och ordbehandlingsprogram; ordböcker och böcker om språk.
- I ordböcker för att skilja helt olika betydelser av ordet åt. Till exempel: Menisk broskskiva i knäled; konkavkonvex lins; buktig vätskeyta i trångt rör.
Lagom är bäst med semikolon
Även om semikolon bokstavligen betyder halvkolon så är det alltså bättre att tänka på tecknet som ett mellanting mellan punkt och komma. Använd det inte innan uppräkningar, förklaringar eller exemplifieringar. Då är det kolon som gäller. Till exempel: Mina favoritförfattare är: Bodil Malmsten, PO Enquist, Majgull Axelsson och Elsie Johansson.
När det kommer till semikolon tycker jag personligen att lagom är bäst. Om punkt och komma är textens vardagskläder, så är semikolon en festblåsa som gör sig bäst bara på lördagar. Om vi använder festblåsan varje dag kommer den att bli sliten och inte längre ha samma effekt på omgivningen.
Läs mer
Välj rätt skiljetecken!