Henrik Johansson har skrivit ett poetiskt cv om fruktansvärda arbetsplatser.
• Hur skulle du själv beskriva din senaste bok?
– Min senaste bok heter Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött. Det är ett poetiskt cv. En genomgång av mitt arbetsliv i en ganska strikt, dialogisk form, där jag rör mig genom olika arbetsplatser och pratar med arbetskamrater, chefer och andra.
Det är nog lättare att förklara med ett exempel. Här är en av de kortare dikterna:
McDonalds VI
En arbetskamrat vände sig till mig och sa:
Skämtflörta inte med mig,
jag kan bli kär
på riktigt.
Och jag låtsades att jag
flörtade med henne
på låtsas.
• Hur gick det till när du började skriva?
– Jag hade bloggat, skrivit en del artiklar och några arbetsplatsrapporter till bland annat Hopsnackat-projektet när jag gav mig på att skriva en novell. Istället för att bara skriva rakt upp och ner om en konflikt vi hade haft på ett storkök så bestämde jag mig för att ändra och hitta på. Det var ett riktigt lyft och gav en stark lust att fortsätta.
– Jag kände mig fri och väldigt hemma i fiktionen och började först skriva noveller. I samband med den första föräldraledigheten skrev jag en roman i huvudet och när min son började dagis satte jag mig ner för att skriva den. Jag var då 37 år gammal.
– Skrivandet gav mersmak och jag sökte in på författarutbildningar. Romanen jag börjat på blev också min debutroman: Av kött och blod. Det är en restaurangskildring med inslag av skräck.
• Har du någon särskild skrivrutin?
– Nej, inte mer än att jag skriver som bäst på morgonen och förmiddagen. Då är hjärnan som piggast. Men jag skriver tyvärr inte varje dag. Jag vill helst ha några timmars sammanhängande tid för att kunna skriva. Jag kan inte sätta mig och skriva femton minuter åt gången.
• Vad skriver du just nu?
– Jag satt häktad i Danmark i samband med ungdomshuskravallerna. Jag skriver om det.
• Du är också skrivpedagog. Vad vill du att dina elever får med sig från kurserna?
– För det mesta håller jag kurser för folk som både är ganska nya skribenter och tillhör grupper som inte hörs och syns så mycket i litteraturen och media så jag är rätt nöjd om de får med sig skrivglädje och en vilja att publicera sig.
• Hur får du dina idéer?
– Jag brukar skriva utifrån något ämne som jag vill undersöka eller utforska. Ofta i förhållande till sådant jag varit med om och som stannat i minnet, men inte alltid. Jag skriver en hel del om arbete och klass och då kan det till exempel handla om relationen mellan tillsvidareanställda och timanställda, som i bageriromanen Raya. Jag skriver ofta nära mitt eget liv så det brukar utspela sig i norra Europa i vår tid.
• Finns det något eller några teman som återkommer i dina texter?
– Makt och maktlöshet. Ekonomisk utsatthet. Sorg och språk. Jag skriver gärna utifrån ”den lilla människan”. Jag intresserar mig inte så mycket för kungligheter och kändisar.
Böcker av Henrik Johansson
- Av kött och blod (2013)
- Raya (2018)
- Brev från en cell (2019)
- Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött (2022)
Fler intervjuer
Anneli Jordahl: ”Jag varnar strängeligen för att ha sju huvudpersoner”
Helene Rådberg: ”Jag styrs av en sorts intuitivt skrivande”
Balsam Karam: ”Det är viktigt att varje text hittar sin form”