Ett korrekt språk ökar förtroendet för din verksamhet på webben. Här är en checklista för att skriva bättre texter på hemsidan.
Jag har surfat runt bland hemsidor för småföretag och listat några vanliga språkfel. Om du undviker dem är du på god väg att skapa en hemsida med bra texter.
Använder du stor bokstav på rätt ställen?
I svenskan använder vi stor bokstav i början av en mening och i namn på människor, platser, företag och organisationer. Alla vanliga ord stavas med liten bokstav, även om det är namn på till exempel växter eller yrken.
Lite krångligt blir det i uttryck som Storgöteborg där man vill stava Göteborg med stor bokstav. Men då flyttar helt enkelt den stora bokstaven till början av ordet. Skriv alltså inte StorGöteborg eller Stor Göteborg.
Skriver du & istället för och?
Specialtecknet & går utmärkt att använda i loggor eller titlar, som Text & Tid, men i löpande text är det ordet och som gäller. Byt inte heller ut ordet och mot bokstäverna å eller o.
Skiljer du mellan bindestreck och tankstreck?
Det korta bindestrecket används vid avstavningar i löpandet text, alltså när ett ord bryts av på mitten för att raden tar slut. Vi använder det också för att binda ihop dubbelnamn som Britt-Marie. Eller för att förena en förkortning med ett annat ord, som i tv-program.
Det längre tankstrecket skapar en paus eller ett eftertryck i texten. Till exempel: Han gick ut – trots att föräldrarna hade sagt nej. Tankstrecket kan också markera en inskjuten förklaring. Till exempel: Han gick ut – det var ju ändå lördag – trots att föräldrarna hade sagt nej.
Har du drabbats av särskrivning?
I svenskan skriver vi ihop ord, även om de är sammansatta av flera andra ord. Vi skriver till exempel busshållplats, inte buss håll plats. Tumregeln är att ord som vi uttalar som ett ord ska skrivas ihop. Detta gäller även om ordet är långt, som till exempel sommaröppettider. Om man tycker att det ser klumpigt ut kan man alltid uttrycka samma sak på ett annat sätt. Varför inte öppettider under sommaren?
Att åtgärda särskrivningar skulle jag säga är ett av de mest effektiva sätten att vässa språket på sin hemsida. Några enkla tryck på tangentbordet som gör stor skillnad.
De, dem eller dom?
De betecknar två eller fler personer som gör något i en mening. Dem betecknar två eller fler personer som är föremål för aktiviteten. Till exempel: De bjöd in dem till festen.
Dom är talspråk för både de och dem och du bör undvika ordet om du vill ha bättre texter på hemsidan.
Har dina texter lagom långa meningar?
Långa meningar blir ofta krångligare att läsa och risken att det blir fel i texten ökar. Var inte rädd för att sätta punkt och börja på en ny mening. Särskilt i informativa texter på en hemsida är korta meningar bättre än långa.
Är dina fasta uttryck korrekta?
Fasta uttryck i språket är uttryck som vi alltid använder på samma sätt. Vi säger till exempel gå över ån efter vatten, inte gå över bäcken efter vatten. Är du osäker på hur ett fast utryck används? Kolla upp det innan du publicerar din text för att vässa språket på din hemsida ytterligare.
Det finns också ordpar som vi alltid använder på samma sätt i meningar, oavsett innehåll. Däribland från och till. Ett exempel: Här hittar du allt från smakfulla buketter, oväntade växter till kul krukor och stiliga vaser. Om du har skrivit från får du inte glömma till. Samma sak med ju och desto: Ju fler prydnader desto mer julstämning. Skriv inte: Ju fler prydnader ju mer julstämning, eller: Desto fler prydnader desto mer julstämning.
Skriver du våran istället för vår?
Ordet vår betecknar en sak vi äger tillsammans. Till exempel: Välkommen till vår lilla butik! Om det handlar om mer än en sak blir det våra: Välkommen till våra butiker! Ordet våran är talspråk och bör aldrig användas i skriven text. Samma sak med ordet vårat. Här ska du istället använda vårt.
Bonustips för bättre texter på hemsidan
Jag tycker oftast att förkortningar är fult i löpande text. Den som använder förkortningar måste också vara konsekvent och skriva dem på samma sätt på hela hemsidan. Ska det vara punkter eller inte? Vilka bokstäver ska vara stora? Av de här anledningarna använder jag nästan aldrig förkortningar när jag skriver. Min erfarenhet är att texten blir mer läsvänlig utan förkortningar och att det är mödan värt att till exempel skriva och så vidare istället för osv.
Läs mer
5 frågor om förkortningar i text.
Vanliga språkfel och hur du undviker dem.
Jag hjälper dig!
Vill du ha ännu bättre texter på hemsidan? Låt mig göra jobbet!